Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, July 5, 2010

semuanye tentang wedding preparation

HIV Test
Alhamdulillah, zuzu & encek tunang dah pun buat HIV Test ( sume pasangan yang nak kawen WAJIB buat HIVtest nie)..yeayy..dah boleh kawen..heheh..zuzu & encek tunang pergi buat hiv test kat kelana jaya..kitorg pasangan yg pertama yg buat haritu...masa nak amik darah tu rasa takut mcm nak kena operate, padahal dia cucuk sikit je..hehhe..so far sblm zuzu pergi amik test hiv nie, ramai pasangan ckp leceh and lama nak tunggu..so far masa zuzu pergi tu, sekejap je rasa..tak sampai sejam kot..! dapat je result, nurse tu ckp "ha, dah boleh kawen da".. zuzu hanye tersenyum sipu..hehe..

Hantaran (Perfume)
Then, zuzu and encek tunang pergi la bersantap kejap makan mi rebus kat area kelana jaya sebelum pergi sogo..ada apa gi sogo?? sebenarnye zuzu mencari set perfume utk encek tunang utk dijadikan sbg salah satu hantaran..utk pengetahuan sume, encek tunang ni memang penggemar setia jenama polo..baju, seluar, kasut sumenya brand polo..so zuzu decide nak bg hantaran POLO je la..happy tak encek tunang??? masa pilih perfume tu, pening jap la pale zuzu dgn bau2 perfume..at last jumpa set perfume yg sgt sweet dan baunye sedap sgt dan sesuai utk encek tunang..budget?? RM400.00++

Jewellery ( cincin dan gelang utk mas kahwin & batal air sembahyang)
Next day nye plak, zuzu & encek tunang pergi survey2 barang kemas..firstly pergi DEGEM kat Ampang..lebih kurang sejam lebih dlm kedai emas Degem tu..pilih2 & try2..so zuzu berkenan cincin lelaki tu..sgt sweet..so tanye encek tunanag, dia kata ok..bila try kat jari dia..cantik sgt..so zuzu tempah design tu, harga agak mahal tapi bila dah discount dpt la RM2,000.00++ tapi worth it la. pastu giliran zuzu plak cari dan pilih bracelet dan cincin..cincin kat Degem zuzu tak berapa minat sgt, coz design dia crowded sgt..tapi adalah satu berkenan dihati..tp still nmpak mcm serabut cincin tu..kalau boleh zuzu nak satu diamond besar kat tgh2 then tepi kiri kanan ada diamond kecil2. ada juga mirip2 design tu tp still xcantik n sgt serabut..so zuzu letak tepi dulu..then tgk plak bracelet..memang zuzu berkenan satu bracelet ni, 3 layer..sweet gold+white gold..tapi zuzu still tak buat keputusan lagi..masih nak survey kedai lain dulu..so yg confirm cincin untuk encek tunang tu dulu..then zuzu ckp, kalau zuzu berkenan zuzu akan confirmkan bracelet tu pulak...hheheh..


zuzu dgn encek tunang meneruskan misi mencari cincin dan gelang..destinasi seterusnye, Habib Jewels...sayangnye, takde yg zuzu berkenan dan design pulak tak byk pilihan..so zuzu dgn encek tunang pergi ke Diamond Platinum....Yeay, zuzu berkenan cincin yg sgt2 zuzu suka..dan white gold bracelet yg cantik..so survey2, try2, pilih2..encek tunang decide, utk mas kawen, encek tunang kata bracelet gold+white gold kat DEGEM..pastu, utk batal air sembahyang encek tunang kata nak bagi cincin + bracelet white gold kat Diamong Platinum tu..huhhu..time kaceh encek tunang..so nanti zuzu dgn encek tunang kena pergi balik DEGEM utk confirmkan booking..


Cadar Bilik Pengantin
untuk cadar, zuzu memang cerewet sikit..bukan apa, zuzu kalau blh nak pakai biar lama..xnak pas kawen nanti, simpan je cadar tu kan..lagi satu zuzu xsuka kalau cadar2 yg jenis licin dan berkilat..zuzu nak cari dari material cotton, simple tapi nampak moden dan eksklusif..nak dijadikan cerita, zuzu belek2 majalh pengantin keluaran julai 2010, tetiba zuzu tgk ada iklan pasal cadar pengantin...so zuzu trus ajak mak & adik zuzu gi SEAHORSE Home Textiles kat Jln Melayu Masjid India..masuk je zuzu terpegun dengan satu cadar werna merah..! cantiknyeeeeeeee...then zuzu mintak warna cream..tapi dia kata cream takde..owhh..agak frustated zuzu time tu..then dia ckp warna putih ada la..so zuzu tgk la..wah..agak terpegun sekali lagi..sgt cantekkk!!! Material Cotton...so zuzu trus ckp zuzu nak..then dia tnye "akak punye katil saiz ape ye? coz design ni ada KING SIZE je"....alamak sekali lagi lagi zuzu frust..tapi kembali pulih selepas dia ckp, "kat sini kite ada khidmat adjust saiz, foc je coz akak dah bli brg kat sini"..tanpa membuang masa zuzu trus ckp ok. So zuzu trus byr cadar tu rm649.90..dan dalam masa seminggu nanti dia akan call zuzu semula.. kepada bakal pengantin yg suka cadar yg simple tapi eksklusif, zuzu sarankan, korang pergila SEAHORSE Home Textiles ni...harga berpatutan sesuai dgn material..bg zuzu beli cadar bukan utk sekadar hiasan masa majlis perkahwinan, tp kalau boleh pas kahwin pun boleh pakai..bukan terperap atas almari..=p

Borang Nikah
Zuzu & encek tunang dah pun pergi ke JAIS amik borang nikah..so dlm next week, insyaAllah dah boleh submit.

Tudung
ini satu lagi..perkara yg zuzu sgt cerewet..pasal tudung yang akan zuzu pakai masa nikah, malam berinai, bersanding & bertandang..mula2 zuzu pergi ke ariani dan minat dgn satu tudung ni memang cantik coz ada manik2 kat atas, staff ariani pun sgt bagus entertain zuzu time tu..try satu per satu..harga rm300.00++ sehelai. so zuzu nak beli 4 helai = RM100o.00++..mahal sgt tapi dah try byk2 tudung, tudung tu je yg sesuai dgn muka zuzu.. tapi zuzu xbeli lagi coz tunggu mak andam tgh cari sehelai lagi baju utk bersanding..bila dah confirm baru zuzu tempah.. baru2 ni, zuzu singgah ke kedai tudung RATU kat Platinum Walk Danau Kota, itu pun secara kebetulan, temankan kaklong zuzu jumpa kakak ipar dia kat sana..baru la zuzu tahu rupanye kedai RATU tu milik sepupu kepada kakak ipar kaklong zuzu....sementara tu zuzu belek2 la tudung2 kat Ratu..kemudian mata berpinar jap tetiba.hehe..sebab terpandang tudung yg sama design mcm kat ariani..so zuzu try la.fuhh sama mcm pakai ariani punye, selesa dan tudung tu terletak.material sume sama,cuma Ratu punye jsejuk sikit dan tak panas bila pakai berbanding tudung Ariani..bila check2 harga..rm100.00 je sehelai..jauh beza murah tu..yg bestnye zuzu dpt best price coz kakak ipar kaklong bg discount lagi murah..heheh..so zuzu mintak 4 warna dan dia akan design kan yang baru utk zuzu..yeayyy!! thanks kak Jah..3 warna dah confirm, tinggal satu je lagi..so time tu sempat jugak la zuzu beli 4 helai tudung Ratu untuk zuzu, sehelai utk mak zuzu dan sehelai utk adik zuzu utk pakai raya nanti..heheh..dlm masa yg sama sign up jadi member RATU..heheh..best!!

Dewan
So last minit, encek tunang decide nak buat kat Dewan utk resepsi belah dia..cari punye cari, turun naik dewan..kebanyakan sume full..dan akhirnye dapat satu Dewan kat Kompleks Pejabat Daerah/Tanah Klang..so last week byk temankan encek tunang settlekan urusan booking dewan dan payment..so lega dah..majlis zuzu pula berlangsung kat rumah..coz ada 3 majlis..nikah, mlm berinai & bersanding.. =)

Pengapit
Pengapit ni org penting..so pengapit zuzu ialah adik sedara zuzu..manakala pengapit encek tunang ialah kwn rapatnye sejak kecil lagi..so zuzu dgn encek tunang sponsor 3 pasang baju pengapit untuk iring kami nanti..pink, cream & hitam..

Langsir
Puas pusing kat nilai 3, cari langsir..takde yg berkenan..dah tu pulak susah nak cari warna pink..kawan2 ada tak korang tau kat mana langsir byk pilihan???

Bunga Telur/Pahar
Org tua2 ckp, bunga pahar ni wajib letak, kalau tak hilang seri pelamin..so zuzu cari kat nilai 3 pun takde yang berkenan..colour pink nye striking sgt...sudahnye zuzu beli kat meru..sweet je..cantik..200 pcs untuk bunga pahar.

Cenderahati
Bab cenderahati sume dah settle..
Tetamu = dah booking 1500 box
Marhaban = dah beli 20 pcs
VIP + Family Encek Tunang = 200 pcs
Meja Pengantin = 20 pcs
Kanak2= sponsor by my auntie (cik ja)
Anak2 yatim = blm settle lagi, coz tunggu confirmation berapa ramai yg akan hadir.

Kek
Potong masa mlm berinai = tempah pada makngah zuzu, design je tak choose lagi.
Potong masa majlis bersanding = FOC dari pihak AL Ikhwah Catering
Kek untuk hantaran = Sponsor by Kaklong & bro in law (Made from PJ Hilton)

Hantaran
Decorate by auntie zuzu kat Bangi (Cik a)..inilah individuu yang buat hantaran time zuzu bertunang..sgt creative..coklat utk hantaran pun zuzu tempah kat auntie zuzu..home made tau!!
Sume barang hantaran, zuzu akan hantar kat auntie zuzu sebelum raya...

3 comments:

  1. Dear, nnti ambik award dr blog Ayu ye.
    http://bnsyg-stories.blogspot.com/2010/07/first-award.html
    Thanks :)

    ReplyDelete
  2. ya allah.. mcm2 preparation yg awk bua ye.. mahal2 la.. byk duet awk ye? ermm dats great awk kongsi info.. smoga mnjadi isteri solehah..

    ReplyDelete
  3. ayu~thanks bg award k..n thanks coz selalu follow blog zuzu =)

    nanie~kdg2 pening pk persiapan..itu je yg mampu sy buat setelah keje keras slama ni..doakan saya jd yg terbaik utk bakal suami sy ok..thx juga coz selalu jengah blog zuzu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails