Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, November 23, 2011

Home sweet Home


dah lama tak update blog sbb bz melayan karenah cinta hati zuzu..Alhamdulillah zuzu dah habis menjalani tempoh berpantang dan sudah kembali ke rumah kami lepas raya haji haritu..dah lama tinggalkan rumah ni..sejak sarat sampai la hbs tempoh berpantang...sempatla seminggu sebelum bersalin duduk kat rumah ni sebab dekat dgn hospital...kebetulan mak dan ayah dtg temankan zuzu & hubby..so skrg kami menjalani kehidupan bertiga..sesungguhnya agak kelam kabut juga la zuzu bila tinggal berdua dgn zara bila hubby pergi kerja..kdg2 nak makan pun tak sempat..baru 2-3 suap zara dah nangis nak nenen..kdg2 baru sidai kain tak sampai separuh bakul zara dah nangis. zara akan nangis bila tgk takde org kat keliling dia..kalau nak mandi pun zuzu kena tunggu dia tido dulu...anak mommy ni manja sgt la.. bercerita pasal umah ni, meh kita intai2 ruang2 yg ada di rumah yg dah lama zuzu tinggalkan ni...

inilah ruang dapur (sila abaikan beras dlm plastic tu)


ni plak ruang santai kat tingkat atas


ruang makan


ini ruang minum coffee


ini ruangan sentimental (hahaha)


ruang tamu

ruangan santai utk tonton tv


skrg rumah ni dah ceria dan riuh balik dgn gelak,tawa & tangis puteri zuzu..

alamak zara dah bangun, zuzu kena hbskan update sampai sini dulu..byk lagi nak cerita..nnti la ye...

Tuesday, September 27, 2011

~Detik Kelahiran Zara Adriana Alisha~

zara (hari ke 2)

zara hari ke-5

Alhamdulillah..syukur yang tak terhingga zuzu kini bergelar seorang mommy kepada seorang puteri yang diberi nama Zara Adriana Alisha Binti Muhammad Azlan yang bermaksud "puteri nisbah dilindungi Allah"...begitulah harapan mommy & daddy agar zara sentiasa dilindungi Allah..aminn.

D.O.B : 23 September 2011
Time: 12.28 pm
Weight : 2.9kg
Lenght : 51 cm
Hospital: KPJ Specialist Selangor
Doctor : Dr.Marsita Mansor
Paediatrician : Datuk Dr.Zulkifli Ismail

Rentetan kelahiran Zara :

21/9/2011 (Rabu):

dlm tghari zuzu masuk toilet, tgk kat pantyliner ada tompok darah ckit..tiada rasa sakit. zuzu buat mcm biasa je..

22/9/2011(Khamis):

kalini masa gi toilet waktu pagi, time nak buang air kecik, kuar darah + lendir.. still xde rasa sakit..zuzu still mcm biasa..aktif turun naik tangga.. mlm tu pulak zuzu ajak hubby gi beli brg dapur kat carefour & sempat jugakla mkn kfc mlm tu...

23/9/2011 (Jumaat):

4.30 am-6.30 am > zuzu dah mula rasa sakit perut. Rasa mcm period pain tp xkuat masih blh thn lagi..dlm tempoh ni byk kali gak zuzu kuar masuk toilet, buang air kecik & buang air besar..tp zuzu still xkejut hubby lagi..kesian plak nak kacau dia..

6.30 am-7.30am > zuzu tgk jam sakit zuzu makin kerap dtg setiap 5 minit..zuzu trus kejut hubby dan hubby trus call doktor bgtau yg zuzu sakit setiap 5 minit, then doc suruh hubby bwk zuzu ke hospital terus...sblm pergi hospital zuzu mandi & amik air sembahyang...trus bersiap. mak zuzu & hubby trus bwk zuzu gi hospital...sblm gi hospital, mak zuzu suruh mkn dulu, tp zuzu dah xde selera...

8am-1pm > sampai ke hospital, zuzu trus dibwk ke unit kecemasan, kemudian zuzu ditolak guna wheel chair dan trus dibwk ke labour room... sampai labour room, nurse check CTG dan bukaan baru 2cm...nurse ckp contraction zuzu masih mild lagi..maybe ptg atau mlm baru bersalin katanya...zuzu sgt frust..kemudian zuzu trus dimasukkan ke wad..sementara tu hubby htr mak zuzu balik umah dulu...kemudian masa dlm wad, zuzu rasa sakit makin kuat tp zuzu masih tahan lg dan hubby suh zuzu mkn.. dia bancuhkan milo & buatkan roti utk zuzu...tp zuzu lalu telan 1/2 cawan je air milo tu...xsampai 5 minit, zuzu muntah...kemudian sakit zuzu makin kuat...zuzu rasa nak berak sgt2..kalini sampai menangis2 zuzu ckp dgn hubby " xtahan nak berak, sakit"..berkali2 zuzu ckp mcm tu sampai hubby pun kesian kat zuzu tgk zuzu meneran2 sbb memang dah rasa mcm nak berak sgt2..kemudian hubby singkap selimut zuzu tgk darah kuar..trus hubby panggil nurse, nurse cek bukaan...sekali cek tgk dh buka 6cm...nurse pun terkejut sbb bukaan cepat sgt..trus zuzu dibwk ke labour room balik... Cek CTG lagi, contraction memang tgh kuat...tp still kena tunggu buka sampai 10 cm..dlm labour room zuzu memang dh xthn sgt sampai kuar air mata sbb apa yg zuzu rasa time tu nak berak je..zuzu pun xblh nak control2 teran dah tp kaki zuzu kepitkan sbb takut terkeluar sebelum bukaan besar..masa sakit tu dtg dorg bg zuzu sedut gas, tp zuzu rasa gas tu xmembantu langsung...sakit tetap rasa..hubby yg kat sebelah zuzu dgn nurse sama2 urut2 blkg zuzu utk bg zuzu tenang...zuzu pulak sentiasa xhenti2 baca ayat kursi & doa nabi yunus...kejap2 zuzu ckp "nurse, sy xtahan..sy nak berak sgt2..." xlama lepas tu dr. Marsita dtg, n cek bukaan zuzu dah 10cm...zuzu pun xsedar bila masa dia pecahkan air ketuban zuzu.. kemudian zuzu pun mula push & push..bila xde rasa nak push tu hubby mintak izin doc nak bg air utk zuzu (air zam zam yg dah dibaca hubby dgn surah maryam)..kemudian zuzu sambung lagi push..zuzu push dlm masa yg sama mulut zuzu xhenti baca doa nabi yunus...kemudian lbh kurang dlm 15 minit dalm 3-4 kali push, zuzu dgr doc ckp.. " ok stop push.." rupanya kepala baby dah keluar...masa kepala baby dah kuar tu, doc suruh hubby laung azan kuat2 dlm labour room tu.. time tu zuzu xrasa apa2 dah..tetiba zuzu rasa benda panas mengalir, rupanya time tu doc tgh kuarkan bahu baby dan trus letak baby kat atas zuzu....xde apa yg mampu zuzu ucapkan time tu...berkali2 kalimah Alhamdulillah keluar dari mulut zuzu... zuzu hanya nmpak hubby potong tali pusat... dan beberapa minit kemudian baru uri dikeluarkan...Alhamdulillah tepat 12.28pm pada 25 Syawal lahirlah cinta hati zuzu dan hubby..xsangka doa zuzu diperkenankan utk bersalin pada hari Jumaat..ngam2 zara 40 minggu dalam perut mommy...moga zara jadi anak yg baik, taat & solehah utk mommy & daddy.. love you princess! mommy syg zara sgt...

Masa doctor tgh jahit, hubby xputus2 buat panggil & terima panggilan dlm labour room tu...sume xhenti2 ucap tahniah terutama keluarga zuzu & mertua zuzu...

harini genap usia zara 5 hari...zara hanya minum susu mommy shj..alhamdulillah hari demi hari susu makin byk utk zara... trime kasih pada sume yg dtg lawat zuzu masa kat hospital haritu....doakan zuzu & zara sentiasa sihat & dilindungiNya..amin...
nanti ada masa zuzu update lagi kisah ni..xhbs lagi ni..zara dah bangun minta susu..trime kasih pada hubby yg sentiasa ada disisi zuzu dari saat zuzu sakit sampai zuzu kuar hospital...love you so much!

Friday, September 23, 2011

My princess

Alhamdulilliah zuzu dah selamat lahirkan seorg puteri pada hari jumaat 23/9/2011 jam 12.28 pm dgn berat 2.9 kg.. Nnti zuzu update crite ye

Thursday, July 7, 2011

my babybump + pregnancy pillow





yang ni masa zuzu pregnant 4 month..perut xnmpak sgt la..

salam mommies sume...ceh mcm ada je je yg follow blog zuzu..heheh..ni la rupe perut zuzu..gmbar ni time 6 bulan..skrg ni zuzu dah 7 bln..gmbr ni zuzu amik masa tgh tunggu hubby belikan air kelapa utk zuzu..dlm dok menunggu dlm kete tu zuzu pun snap la pic ni..sbb zuzu rasa, zuzu xde pic time ngandung ni..tu pun xdpt nak snap pic sndr..bila tgkap je, muka separuh la, perut xnmpk la..haha..masa ni zuzu & hubby jln2 n nak cari barang utk baby..dpt la beli katil baby, breastfeeding support pillow..pastu singgah the curve masuk butik 9 month sempat grab 1 maternity dress..tq hubby!


ni la pregnancy pillow zuzu..mula2 ingat nak beli yg dh siap punye..pastu sekali survey byk tempat harga sume rm 250 ++... last2 zuzu ckp kat mak nak buat la..zuzu pun pegi la cari material dlm tuh n kain..dan mak zuzu tlg jahitkan..ini lah hasilnya....hehe..lembut & selesa sangat..dia support kepala, perut & tulang belakang...tq mak!

tq so much b.. i love u forever & ever
gambar ni zuzu curi2 snap masa tgh mkn kat the curve haritu..hehe

so far masuk 7 bulan kandungan zuzu ni, zuzu xde alahan apa2..cuma mlm2 kdg2 rasa susah ckit nak bernafas..kemudian cpt rasa penat...ada satu mlm tu, zuzu susah nak bernafas..tercungap2...pastu zuzu nangis. hubby kat sebelah yg tgh nyenyak tido terkejut tgk zuzu mcm meronta2...cpt2 dia bgn..dia tolak selimut..pastu trus bgn kan zuzu bg duduk tegak dan bg air...yg kelakarnya pas zuzu ok tu, dia ckp ingatkan zuzu nak terberanak..masa tu dia cuak xtahu nak buat apa...hehe..thanks banyak2 pada hubby sebab dia sentiasa tlg n amik berat pasal zuzu...esok zuzu ada check up lagi dgn doc marsita kat KPJ Selangor Specialist..doakan baby & mommy sihat2 selalu..

Wednesday, June 15, 2011

sedih

harini zuzu sedih..sedih yg teramat sgt!! biarla zuzu pendam apa yg zuzu rasa..tgh taip entry ni pun still mencurah2 air mata zuzu..ya Allah tenangkanlah hati hambamu ini...baby sorry ye, mommy sedih plak mlm2 ni...

Monday, June 13, 2011

Set Tilam Kekabu Baby Dah Sampai


tetiba mood nak update blog rajin plak..bukan apa excited sbb set tilam kekabu utk baby yg ditempah dah sampai dgn selamatnye...yeay!! zuzu beli dari kak yati (sayang shop). satu set ni harga rm110 ( include sarung dia, pastu 1 biji bantal kepala, 2 biji bantal peluk, 1 biji tilam)..yg best nya sarung dia byk pilihan..so blh pilih.. yg zuzu order ni zuzu tambah sebijik lagi bantal kepala..so tambahan bantal rm10..include postage semua rm135. jahitan kak yati sgt kemas..pastu gebu set kekabu ni...bila dpt je set ni, trus zuzu pack balik dlm plastik dia n tanggal sarung dia n simpan baik2... so sape2 yg berminat boleh klik kat sini kalau nak beli tambahan set sarung pun boleh, cuma additional rm50..

Wednesday, June 1, 2011

Baby & Blackberry



salam sume...Alhamdulillah lagi 2 hari kandungan zuzu akan memasuki usia 6 bulan..pejam celik pejam celik, lagi 16 weeks je zuzu dan hubby akan bertemu dgn cinta hati kami. InsyaAllah semoga dipermudahkan....aminn.. time mengandung ni baru kita tahu betapa besarnya pengorbanan ibu kita sewaktu mengandungkan diri kita dulu...terima kasih mak!
Baby zuzu aktif juga...time tgh tulis entry ni bergerak2 dia dlm perut mommy dia nih..mcm tau2 je mommy tgh tulis pasal dia...so far zuzu perasan masa kandungan 5 bulan zuzu selalu kena sembelit, sakit tau nak membuang..kadang2 ok..kadang2 dtg balik sembelit tu..bila sakit tu, zuzu sms la dgn doktor zuzu..doktor pun bgtau minum air byk2 n bykkan amik dry fruit..selain tu zuzu perasan kaki bengkak..tnye kat mak zuzu, mak ckp zuzu byk berdiri atau berjalan..kebetulan time tu zuzu ke melaka htr adik zuzu balik uitm..rasa mcm kelakar plak tgk kaki..time tu rasa letih la sesangat..hubby plak tak ikut sbb pergi ke perak htr one of his best friend bertunang.. so zuzu mengadu kat hubby guna sms je bgtau kaki bengkak...dalam kereta plak on the way nak balik umah, xsenang duduk zuzu...serba tak kena..skrg memang xblh duduk lama2 dlm kete..sebelum gerak tu, sempat zuzu beli bantal kecik utk zuzu pkai dalam kete.. sekarang tiap mlm sblm tido hubby selalu tlg picitkan kaki zuzu yg bengkak ni...tp minyak angin xde, so guna losyen johnson baby aje..pas picit tu, hubby pakaikan stokin n letak bantal kat bwh kaki zuzu bg tinggi ckit...ingatkan sehari je hubby buat mcm tu, rupanya setiap mlm dia buat mcm tu untuk isteri dia tercinta ni...terharu sgt..! satu incident yg zuzu xblh lupa, ada satu hari zuzu bgn tgh mlm nak gi toilet, ntah mcm mana bila nak kuar dari toilet zuzu terjelepok jatuh dpn pintu toilet, hubby yg tgh2 lena tido dgr zuzu jerit cpt2 bgn pegi kat zuzu..beristighfar dia time tu.cpt2 dia angkat zuzu...zuzu plak tetiba je nangis sbb sakit punggung time tu..alhamdulillah takde pape berlaku kat kandungan zuzu..syukur sgt2.. time tu la zuzu tgk hubby btol2 isau kat zuzu n baby..

Persiapan baby, zuzu xbli byk.. zuzu beli time jualan pureen haritu.. tu pun bli ckit2.. MIL zuzu dah pesan awal2, katanya barang baby tak pyh bli, nanti dia belikan..thx mama. maybe excited nak sambut cucu sulung.. tapi zuzu excited jugak nak bli lbh2 lagi dah tau gender baby..cuma tahan je la..kdg2 terbeli gak..hehe..

ckp pasal gender baby, first time hubby tgk doktor scan perut zuzu n tgk baby dah besar.. dulu awal2 masa scan xnmpak apa..pastu ada 2 kali check up hubby xdpt teman coz keje..so masa last check up haritu, hubby punye la excited, siap tnye kat doc.."itu baby saya ke doc?" pastu hubby tanye lagi "itu ye rupa baby saya? nanti kuar sama ke..?" pastu doc jwb "ye la ni la baby awk..ni kepala dia ni kaki dia, ni tgn dia..ni anu dia..nanti dah 8 bulan lagi excited tgk"... time scan tu posisi baby kepala n kaki bertemu..wah anak mommy ni nak buat gimnastik eh..? so next check up zuzu 11 june ni..hopefully semuanya ok..aminn.

untuk pengetahuan semua, thn ni dlm family zuzu, mak & ayah zuzu akan dapat 2 cucu sekali.. kaklong zuzu pun mengandung..dia bersalin sebulan selepas zuzu bersalin...meriahlah family kami nanti..sebelah hubby pun ramai yg mengandung..kira belah family hubby ni zuzu byk geng.. yg pasti lepas zuzu bersalin, berderet lagi yang akan bersalin.. semua sepupu hubby..antaranya kak ain, kak ecah, jue, shakirah & radziah...yg akan bersalin sblm zuzu ni, kak rozie..bertambah2 la bilangan ahli keluarga besar family side hubby..

30 mei lepas zuzu baru cecah 26 tahun ;) happy birthday to me! first year celebrate birthday as a wife..thn ni jugak hubby buat surprise.. nak dijadikan crite, zuzu memang dh lama teringin sgt nak pakai blackberry, 2-3 minggu before birthday, zuzu mintak izin kat hubby n ckp zuzu nak beli blackberry..pastu hubby "ckp jgn nak membazir, iphone ayg kan elok lagi"..huhu..sedih sgt..hari2 pujuk hubby nak beli blackberry, bkn mintak dia belikan tp zuzu nak beli sendiri..dia tetap berkeras xbagi..everyday zuzu chatting dgn one BFF zuzu iaitu kak aida tnye mcm2 pasal blackberry ni..tp lama2 frust gak sbb hubby xkasi beli...mlm birthday zuzu tu, hubby bisik kat zuzu dia kata "thn ni tak pyh hadiah la ye..dah ada hadiah besar dalam perut tu.." (sambil pegang perut zuzu)...sedih je zuzu rasa..pastu hubby pujuk lagi "ok la..mcm ni, esok sebelum celebrate birthday, b bwk ayg gi digital mall b belikan ayg laptop..jgn sebut2 pasal blackberry lagi k..guna iphone dah ckup..xpyh nak pakai sampai 2 hp.." zuzu pun akur je la walaupun dlm hati ckp, buat apa laptop..laptop pun elok lagi..sampai la tetido...
esoknya, pas hubby gi keje..zuzu rasa mls sgt..lepak2 la atas katil lagi..pastu masa zuzu turun bwh, nak buka tv, zuzu terkejut ada kotak hitam atas speaker..zuzu tenung btol2 rupanya kotak blackberry..! apa lagi trus call hubby tnye sape punye..hahah..hubbyckp "tu la birthday present utk ayg"..... thanks b..thanks sgt2...rasa mcm dlm drama plak...mlm tu hubby bwk gi dinner mkn seafood kat portklang..thank you so much my love...!



Monday, April 11, 2011

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/ZuzuSarrif

Perineal Massage (amalkan before bersalin)


haritu, zuzu ada baca blog seseorg..tapi zuzu dah lupa blog tu..dia bersalin normal & baby dia time kuar tu 4 kg..besar tau..tapi takde luka langsung kat permukaan faraj, malah takde buat episiotomy langsung (tak tau la betol ke tak ejaan ni)..bila zuzu baca rupanya dia amalkan perineal massage & dia beli oil tu dekat mother care kalau xsilapnya..perineal massage ni biasanya diamalkan beberapa minggu sebelum tarikh jangkaan bersalin..so tadi zuzu explore la pasal perineal massage ni, zuzu jmpa satu blog ni yg bgtau cara2 perineal massage..so zuzu copy & paste utk share dgn bakal mummy semua..

Berikut adalah salah satu cara bagaimana mengurangkan risiko luka permukaan faraj semasa bersalin anak pertama.

Kaedah yang dicadangkan ialah dengan melakukan urutan permukaan faraj sebelum bersalin @ "antenatal preneal massage"

Apakah 'perineum"?
Iaitu kawasan di antara faraj dan dubur.

Berapa kerapkah koyakan perineum itu berlaku?
Antara 40-80% dan 2/3 daripadanya memerlukan jahitan.

Bagaimana untuk mengelakkan ianya daripada berlaku?

* Lakukan "Perineal Massage"
* Menggunakan 1 atau 2 jari
* Dilakukan sendiri di rumah, 1-2 kali sehari sebelum 4-6 minggu sebelum tarikh jangka.


Bolehkah suami mendorong?
Sudah tentu!

Adakah apa-apa risiko kepada kandungan?

* Tidak ada.
* Senang dilakukan.
* Tidak menyakitkan.
* Tidak perlu bayaran.


Tatacara mengurut perineum

1. Basuh tangan anda dan pastikan kuku sentiasa pendek, tenangkan diri anda ditempat yang selesa dengan cara mencangkung.
2. Sapukan pelicin (minyak zaitun). Jangan gunakan minyak bayi, minyak galian atau petroleum jelly.
3. Letakkan 1 atau 2 jari anda lebih kurang 1 - 1.5 inci ke dalam faraj. Tekankan ke bawah iaitu ke arah dubur dan ke sisi sehingga terasa sedikit regangan.
4. Tetapkan keadaan tersebut selama 1-2 minit.
5. Urutan perlu dilakukan dalam bentuk gerakan 'U' berulangkali.
6. Urutan perineum hendaklah dilakukan perlahan-lahan selama 10 minit setiap hari (sekurang-kurangnya 4 kali seminggu). Selepas 1-2 minggu anda akan terasa lebih regangan.

hope info ni dpt bantu mummy semua...

4 bulan sudah..


Salam...memang dh lama xupdate blog ni...mood utk update takde.. ;).. alhamdulillah kandungan zuzu skrg sudah 4 bulan..tiada alahan lagi..sume ok..cuma nak mkn je..hehe..(anak mummy kuat mkn ye)..last 2 weeks zuzu gi check up kat KPJ Selangor, Dr. Marsita ckp baby & mummy ok..Alhamdulillah...Sepanjang mengandung ni zuzu byk minum air mineral..setiap kali buat urine test, doc ckp air kencing zuzu sgt bersih..& bagus amalkan byk minum air masak/mineral..haritu masa scan baby mummy malu2..tutup muka dgn sebelah tgn..pastu hisap jari..tapi nak tgk tutt..tutt dia, xnmpak sbb anak mummy kepit..syg nya daddy xdpt nak tgk masa check up haritu sbb daddy kena kerja...next check up 7 Mei ni..daddy mesti teman mummy okeh!

Oh ye..zuzu dijangka bersalin September ni iaitu ketika umat Islam meraikan Hari Raya Aidilfitri..pejam celik pejam celik, lagi 5 bulan je lagi..happy ada, excited ada, dlm masa yg sama takut pun ada juga..semoga segalanya dipermudahkan..barang2 baby, zuzu tak beli lagi, rasa mcm awal sgt nak beli..tunggu la dah masuk 5 bln baru start beli ckit2..

keadaan diri zuzu skrg seperti biasa..cuma...
  1. selera mkn tu makin bertambah..
  2. kemudian skrg memang kerap kencing..xblh tahan2 dah..
  3. kaki, tulang blkg & pinggul kekadang sakit..
  4. pastu kalau jln shopping, mesti nak kena cari tempat duduk kejap (xmcm dulu, kalau shopping tak ingat dunia!)
  5. dalam handbag mesti wajib ada air mineral & snack (sbb tu la bwk handbeg besar je skrg)
  6. xblh duduk sorg2..rasa bosan gile..
  7. pelupa..
  8. kalau drive, dah xselesa nak pakai seat belt
  9. nafsu shopping tu sgt tinggi (habis la)
rasanya tu je la yg zuzu ingat...

Doakan zuzu & baby baik2 saje ok..

Monday, February 21, 2011

10 weeks..

Baby, fetus at 10 weeks - BabyCenter

alhamdulillah..baby zuzu dah pun 10 minggu dlm perut ni...mood utk update blog kurang ada..mungkin sbb perubahan keadaan diri..perubahan emosi dan perubahan tahap kesihatan..yes! awal2 dulu zuzu xalami sebarang loya & sakit pale..skrg ni makin kerap..selera mkn kurang tp nak buat mcm mana zuzu tetap kena mkn utk baby..mood tak payah nak ckp la, sgt sensitif..terutama dgn hubby..paling zuzu xlarat skrg ni setiap kali nak gosok gigi, zuzu pasti loya n muntah..tp nak buat mcm mana..xkan xnak gosok gigi plak kan..nak tak nak zuzu terpaksa harung loya & muntah tu..
mengidam??? ye skrg zuzu suka mkn buah mangga..dulu zuzu xberapa fanatik sgt dgn mangga ni walaupun depan umah org tua zuzu ada pokok mangga..langsung tak pandang..skrg ni plak suka dgn buah mangga..satu lagi zuzu nak sgt mkn siput sedut, meatball ikea & cake daim ikea...tak dpt2..huhuhu sadis! nak buat mcmner hubby sibuk dgn kerjanya & weekend plak full dgn kenduri kawen cousin2 hubby..sampai April ok..perkara pelik yg zuzu alami skrg ialah setiap pagi, zuzu akan rasa pening sampai nak muntah..kdg2 sblm mandi tu dah siap pakai towel nak masuk toilet pastu rasa pusing2 jap pale ni..takkan nak trus masuk toilet kan? kang jatuh lagi susah...zuzu pun baring jap atas katil n pas 5-10 min baru rasa lega n sambung mandi..kdg2 kalau mood zuzu ok, zuzu boleh masak utk hubby tapi bila time zuzu rasa kembang je tekak tu, mintak maaf byk2 tgk minyak masak pun tak lalu! mungkin lain orang lain ragamnya..tapi ini la yg zuzu alami..
seluar slack & jeans memang xblh pakai lagi...baju plak nak pakai rasa segan sebab nampak perut yg mula terjojol keluar..skrg ni zuzu lebih selesa mencari baju yg lebih longgar ckit..
kasut???huhuh...my mama in law awal2 pregnant lagi dah sound jgn pakai high heel..hehe..masa zuzu dlm 5 minggu, zuzu pakai wedges pun mama in law dah 'jerit'...hehehe..ok la mama now i'm not wedges user lagi..hehe..now zuzu selesa pakai kasut flat2 je..shopping?? masih tak berkesempatan lagi sbb nak jln pun xde mood sbb kemualan & kepeningan..hopefully habis first trimester, everything jadi mcm biasa...ok la tetiba rasa mual..kena stop kat sini dulu..ada ruang & masa zuzu akan cuba update lagi.. doakan mommy & baby sihat ok!

Wednesday, January 19, 2011

lapar + susah bernafas = xblh tido


Salam sume..thanks pada semua yg sudi jengah blog zuzu & say congrats to zuzu for first pregnancy.. terasa glamer jap (heheheh)..so far Alhamdulillah, zuzu tak mengalami morning sickness lagi setakat ni...cuma kdg2 pening dtg kejap2 kemudian ok..

harini zuzu nak share ckit2 apa yg berlaku pada diri zuzu smlm....zuzu xpasti ada x org yg alami seperti yg zuzu rasa..semalam zuzu mkn nasi awal ckit..sebenarnya tekak zuzu dah rasa loya dgn nasi..rasa kembang je tekak ni..tp disebabkan nak tenaga & tak mau letih nak xnak telan gak la nasi tu..so pukul 7ptg smlm zuzu dah mkn nasi tapi xamik byk la..sbb xlalu..kemudian pas solat maghrib, zuzu mkn buah anggur..tak sampai setengah jam lapar balik..zuzu trus la mengulang mkn anggur..kemudian keadaan pulih seperti biasa..lebih kurang kol 12mlm sebelum zuzu nak masuk tdo zuzu lapar lagi..mkn la buah anggur tu lagi..kemudian zuzu masuk bilik..baring2..pusing kiri pusing kanan..serba xkena..tiap2 mlm ni la yg zuzu rasa..tp semlm sgt menyukarkan zuzu..zuzu rasa susah sgt nak bernafas..pastu dgn lapar nye lagi...kemudian asyik keluar masuk toilet buang air kecil..rasa letih sgt..perut berkeroncong terasa lapar..Oh Tuhan..knapa la zuzu asyik lapar je..sampai hbs buah anggur tu zuzu mkn..sampai zuzu xtahu nk mkn apa lagi..tetiba zuzu nangis..
"ayg, kenapa ni? "
"lapar..pastu susah nak bernafas.." zuzu trus nangis teresak2 (kelakarkan)
"ok..jom kite kuar mkn..b bwk ayg gi mcD k.."
"xnak..letih..dah 2.30 pg dah"..
"ayg sabarla, ni proses baby nak besar.." (ceh, teror pulak hubby ni)

hubby terus pujuk n pujuk zuzu..kemudian zuzu dah tak blh tahan sgt lapar..zuzu tgk ada nasi tp lauk dh hbs..tp disebabkan zuzu nak tido, zuzu mkn la nasi tu dlm 2-3 suap..dgn harapan perut tak rasa lapar..kemudian masuk bilik..zuzu rasa dada zuzu ni mcm dah kena asak je susah sgt nak bernafas...sudahnye zuzu tido dlm keadaan duduk...tp zuzu rasa itu la first time zuzu rasa lapar yg melampau2 kemudian susah nak bernafas..harap2 mlm ni tak jadi mcm tu lagi..

tadi lepas hbs kerja, zuzu singgah giant beli susu Mamil Mama & Kelloggs' Special Bar..sume ni atas nasihat Kak Aida..dia pesan beli oat bar tu & simpan dlm handbag..jgn biarkan perut lapar..memang betol pun..skrg zuzu memang cepat lapar..tapi xpela..baby nak membesar kot..kena sabar je bebanyak..untuk kwn zuzu... suzaty..thanks sebab temankan zuzu pergi beli barang tadi..sebelum balik sempat gak la beli majalah Pa&Ma..balik2 je jln jem..huh..letih. ngam2 sampai umah sebelum pukul 8..penat sgt..harini nak tido awal..nak ganti balik semalam yg tak blh tdo..heheh...ok la...sape2 yg ada experience awal kehamilan tu, share dgn zuzu..bg link kat zuzu..nnti zuzu follow..sharing is caring kan??? ;)

Monday, January 17, 2011

Pregnancy Test

Alhamdulillah..syukur sgt2. Zuzu sendiri seakan xpercaya bila zuzu prgnant..cerita dia bermula mcm ni..last month zuzu kerap demam, pening & mual2. pastu period pulak xdtg2..tak terfikir diri ni pregnant..zuzu cuma anggap maybe xsihat thats why period lewat kot..zuzu still tunggu n tunggu xdtg2 gak..pastu zuzu pun try pergi farmasi saja nak test beli pregnancy test..masa period xdtg2, zuzu ada gak tanye Kak Aida pasal problem zuzu ni. then dia suggest zuzu beli pregnancy test yg digital tu..so blh tahu usia kandungan..pastu zuzu tak terus pegi beli..zuzu masih lengah2kan..time tu zuzu sibuk uruskan hal nak pindah rumah, teringat pesan kak aida zuzu pun pk nak beli pregnancy test tu..time tu zuzu xnak hubby tau..ye la mana la tau buat nye result negative, frust plak nanti..so nak dijadikan cerita, zuzu ckp dgn hubby zuzu nak singgah giant kejap nak beli magazine..

"b, ayg nak singgah giant jap la, nak beli magazine"
"buat apa nak gi beli kat giant?..kat kedai kan ada.."..hubby jawab
"ala...kat kedai xde majalah tu..singgah la..kejap je..b xpyh turun..bkn lama pun.."


fuhh..lega. nasib baik la hubby ikut je kehendak isteri dia ni..bukan apa, time tu zuzu demam, batuk & selsema pastu pale time tu pening..mungkin isau kot nak biar isteri dia masuk giant sorg2...huhuh..zuzu pun trus ke guardian cari pregnancy test seperti yg kak aida ckp tu..so trus byr kat kaunter..RM29.90..cepat2 zuzu simpan dlm handbag, pastu gi la jap cari majalah Deko GLAM & Anjung seri..pastu trusla menuju balik ke umah fmly zuzu..

Bangun pagi je, zuzu senyap2 amik pregnancy test dlm handbag & trus masuk toilet.. zuzu pun buat la seperti yg diarahkan kat kotak tu..xsampai seminit result keluar...

Pregnant stage 1-2 (means 3-4 weeks)

Ya Allah..terkejut sgt..menangis jap la dlm toilet..tp zuzu still xpercaya lagi..pastu zuzu simpan dlm handbag..
dlm keadaan yg masih xpercaya tu, zuzu diam lagi xbgtahu kat hubby..
dalam kereta, time hubby drive zuzu keluarkan pregnancy test tu & letak depan mata hubby, dia pun terkejut..dia terus kiss isteri dia ni...pastu dia tanye :

"bila ayg buat test ni?"
"pagi tadi..."
"owhh..patutla beria nak pegi giant smlm.."

zuzu hanya senyum, dalam hati masih mcm tak percaya kesahihan pregnancy test tu..

pastu zuzu bgtau kak aida pasal result tu, kak aida ckp btol la tu zuzu pregnant..pastu gtau dekat kaklong zuzu, dia pun ckp btol la tu..tp hati ni still mcm xpcya..

lepas seminggu, zuzu beli lagi sekali pregnancy test tu. kali ni zuzu beli dua, satu yg manual satu yg digital..(still tanpa pengetahuan hubby)..sorry b..huhu..

pagi2 zuzu bangun, time tu hubby tido lagi..zuzu pun buat guna manual dulu...alangkah terkejutnya zuzu trus keluar dua line sepantas kilat..pastu buat guna digital plak..sekali lagi menangis, result keluar pregnant stage 2-3 (means 5-6 weeks)..huhu..kalini baru zuzu percaya..



kuar je toilet, zuzu trus kejut hubby n tunjuk kedua2 pregnancy test tu...zuzu ckp yg digital tu tunjuk perubahan dari stage 1-2 last week, dan this week berubah ke stage 3-4.. happy sgt2..

pastu selang seminggu, zuzu & hubby gi check up utk sahkan pregnancy kat hospital Umra shah alam.. alhamdulillah doctor ckp zuzu hamil 6 weeks 2 days time tu.. n dijangka bersalin 2 september (raya ke2)....alhamdulillah..doakan kesihatan zuzu...zuzu happy sgt..almost complete life zuzu coz ada suami & bakal timang baby sendiri this year..amin..mudah2an..semoga segalanya dipermudahkan..berita gembira ni zuzu n hubby bgtau dekat fmly masing2.. ini merupakan cucu sulung dlm family hubby & cucu ke2 dlm family zuzu...
Related Posts with Thumbnails