Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, April 11, 2011

Perineal Massage (amalkan before bersalin)


haritu, zuzu ada baca blog seseorg..tapi zuzu dah lupa blog tu..dia bersalin normal & baby dia time kuar tu 4 kg..besar tau..tapi takde luka langsung kat permukaan faraj, malah takde buat episiotomy langsung (tak tau la betol ke tak ejaan ni)..bila zuzu baca rupanya dia amalkan perineal massage & dia beli oil tu dekat mother care kalau xsilapnya..perineal massage ni biasanya diamalkan beberapa minggu sebelum tarikh jangkaan bersalin..so tadi zuzu explore la pasal perineal massage ni, zuzu jmpa satu blog ni yg bgtau cara2 perineal massage..so zuzu copy & paste utk share dgn bakal mummy semua..

Berikut adalah salah satu cara bagaimana mengurangkan risiko luka permukaan faraj semasa bersalin anak pertama.

Kaedah yang dicadangkan ialah dengan melakukan urutan permukaan faraj sebelum bersalin @ "antenatal preneal massage"

Apakah 'perineum"?
Iaitu kawasan di antara faraj dan dubur.

Berapa kerapkah koyakan perineum itu berlaku?
Antara 40-80% dan 2/3 daripadanya memerlukan jahitan.

Bagaimana untuk mengelakkan ianya daripada berlaku?

* Lakukan "Perineal Massage"
* Menggunakan 1 atau 2 jari
* Dilakukan sendiri di rumah, 1-2 kali sehari sebelum 4-6 minggu sebelum tarikh jangka.


Bolehkah suami mendorong?
Sudah tentu!

Adakah apa-apa risiko kepada kandungan?

* Tidak ada.
* Senang dilakukan.
* Tidak menyakitkan.
* Tidak perlu bayaran.


Tatacara mengurut perineum

1. Basuh tangan anda dan pastikan kuku sentiasa pendek, tenangkan diri anda ditempat yang selesa dengan cara mencangkung.
2. Sapukan pelicin (minyak zaitun). Jangan gunakan minyak bayi, minyak galian atau petroleum jelly.
3. Letakkan 1 atau 2 jari anda lebih kurang 1 - 1.5 inci ke dalam faraj. Tekankan ke bawah iaitu ke arah dubur dan ke sisi sehingga terasa sedikit regangan.
4. Tetapkan keadaan tersebut selama 1-2 minit.
5. Urutan perlu dilakukan dalam bentuk gerakan 'U' berulangkali.
6. Urutan perineum hendaklah dilakukan perlahan-lahan selama 10 minit setiap hari (sekurang-kurangnya 4 kali seminggu). Selepas 1-2 minggu anda akan terasa lebih regangan.

hope info ni dpt bantu mummy semua...

7 comments:

  1. ish mcm ngeri jer..betul ke ni zuzu..kalo betul boleh praktikkan masa nak dekat bersalin nanti..

    ReplyDelete
  2. zuzu tgk pun mcm ngeri tp bila baca cara2nya insyaAllah xde pape. Masa zuzu baca blogger yg amalkan perineal massage ni dia xdijahit lgsg sbb xde luka walaupun baby besar. Seingat zuzu oil massage tu dia beli kt mother care.. Cuba jihan explore pasal perineal massage ni. Sbb zuzu byk baca pasal ni.. Nnti kalau zuzu jmpa blog tu, zuzu akan inform jihan

    ReplyDelete
  3. bgus info ni zuzu..akk nk try gak la nti..

    ReplyDelete
  4. nak cube gak la ,,,hrp2 x payh la kne toreh

    ReplyDelete
  5. Hi zuzu..tq 4 da info
    Sy google perineal msge n jmpa blog awk ni:-)
    Sy igt nk try..cmane ea xperience awk???

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails