Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, September 27, 2011

~Detik Kelahiran Zara Adriana Alisha~

zara (hari ke 2)

zara hari ke-5

Alhamdulillah..syukur yang tak terhingga zuzu kini bergelar seorang mommy kepada seorang puteri yang diberi nama Zara Adriana Alisha Binti Muhammad Azlan yang bermaksud "puteri nisbah dilindungi Allah"...begitulah harapan mommy & daddy agar zara sentiasa dilindungi Allah..aminn.

D.O.B : 23 September 2011
Time: 12.28 pm
Weight : 2.9kg
Lenght : 51 cm
Hospital: KPJ Specialist Selangor
Doctor : Dr.Marsita Mansor
Paediatrician : Datuk Dr.Zulkifli Ismail

Rentetan kelahiran Zara :

21/9/2011 (Rabu):

dlm tghari zuzu masuk toilet, tgk kat pantyliner ada tompok darah ckit..tiada rasa sakit. zuzu buat mcm biasa je..

22/9/2011(Khamis):

kalini masa gi toilet waktu pagi, time nak buang air kecik, kuar darah + lendir.. still xde rasa sakit..zuzu still mcm biasa..aktif turun naik tangga.. mlm tu pulak zuzu ajak hubby gi beli brg dapur kat carefour & sempat jugakla mkn kfc mlm tu...

23/9/2011 (Jumaat):

4.30 am-6.30 am > zuzu dah mula rasa sakit perut. Rasa mcm period pain tp xkuat masih blh thn lagi..dlm tempoh ni byk kali gak zuzu kuar masuk toilet, buang air kecik & buang air besar..tp zuzu still xkejut hubby lagi..kesian plak nak kacau dia..

6.30 am-7.30am > zuzu tgk jam sakit zuzu makin kerap dtg setiap 5 minit..zuzu trus kejut hubby dan hubby trus call doktor bgtau yg zuzu sakit setiap 5 minit, then doc suruh hubby bwk zuzu ke hospital terus...sblm pergi hospital zuzu mandi & amik air sembahyang...trus bersiap. mak zuzu & hubby trus bwk zuzu gi hospital...sblm gi hospital, mak zuzu suruh mkn dulu, tp zuzu dah xde selera...

8am-1pm > sampai ke hospital, zuzu trus dibwk ke unit kecemasan, kemudian zuzu ditolak guna wheel chair dan trus dibwk ke labour room... sampai labour room, nurse check CTG dan bukaan baru 2cm...nurse ckp contraction zuzu masih mild lagi..maybe ptg atau mlm baru bersalin katanya...zuzu sgt frust..kemudian zuzu trus dimasukkan ke wad..sementara tu hubby htr mak zuzu balik umah dulu...kemudian masa dlm wad, zuzu rasa sakit makin kuat tp zuzu masih tahan lg dan hubby suh zuzu mkn.. dia bancuhkan milo & buatkan roti utk zuzu...tp zuzu lalu telan 1/2 cawan je air milo tu...xsampai 5 minit, zuzu muntah...kemudian sakit zuzu makin kuat...zuzu rasa nak berak sgt2..kalini sampai menangis2 zuzu ckp dgn hubby " xtahan nak berak, sakit"..berkali2 zuzu ckp mcm tu sampai hubby pun kesian kat zuzu tgk zuzu meneran2 sbb memang dah rasa mcm nak berak sgt2..kemudian hubby singkap selimut zuzu tgk darah kuar..trus hubby panggil nurse, nurse cek bukaan...sekali cek tgk dh buka 6cm...nurse pun terkejut sbb bukaan cepat sgt..trus zuzu dibwk ke labour room balik... Cek CTG lagi, contraction memang tgh kuat...tp still kena tunggu buka sampai 10 cm..dlm labour room zuzu memang dh xthn sgt sampai kuar air mata sbb apa yg zuzu rasa time tu nak berak je..zuzu pun xblh nak control2 teran dah tp kaki zuzu kepitkan sbb takut terkeluar sebelum bukaan besar..masa sakit tu dtg dorg bg zuzu sedut gas, tp zuzu rasa gas tu xmembantu langsung...sakit tetap rasa..hubby yg kat sebelah zuzu dgn nurse sama2 urut2 blkg zuzu utk bg zuzu tenang...zuzu pulak sentiasa xhenti2 baca ayat kursi & doa nabi yunus...kejap2 zuzu ckp "nurse, sy xtahan..sy nak berak sgt2..." xlama lepas tu dr. Marsita dtg, n cek bukaan zuzu dah 10cm...zuzu pun xsedar bila masa dia pecahkan air ketuban zuzu.. kemudian zuzu pun mula push & push..bila xde rasa nak push tu hubby mintak izin doc nak bg air utk zuzu (air zam zam yg dah dibaca hubby dgn surah maryam)..kemudian zuzu sambung lagi push..zuzu push dlm masa yg sama mulut zuzu xhenti baca doa nabi yunus...kemudian lbh kurang dlm 15 minit dalm 3-4 kali push, zuzu dgr doc ckp.. " ok stop push.." rupanya kepala baby dah keluar...masa kepala baby dah kuar tu, doc suruh hubby laung azan kuat2 dlm labour room tu.. time tu zuzu xrasa apa2 dah..tetiba zuzu rasa benda panas mengalir, rupanya time tu doc tgh kuarkan bahu baby dan trus letak baby kat atas zuzu....xde apa yg mampu zuzu ucapkan time tu...berkali2 kalimah Alhamdulillah keluar dari mulut zuzu... zuzu hanya nmpak hubby potong tali pusat... dan beberapa minit kemudian baru uri dikeluarkan...Alhamdulillah tepat 12.28pm pada 25 Syawal lahirlah cinta hati zuzu dan hubby..xsangka doa zuzu diperkenankan utk bersalin pada hari Jumaat..ngam2 zara 40 minggu dalam perut mommy...moga zara jadi anak yg baik, taat & solehah utk mommy & daddy.. love you princess! mommy syg zara sgt...

Masa doctor tgh jahit, hubby xputus2 buat panggil & terima panggilan dlm labour room tu...sume xhenti2 ucap tahniah terutama keluarga zuzu & mertua zuzu...

harini genap usia zara 5 hari...zara hanya minum susu mommy shj..alhamdulillah hari demi hari susu makin byk utk zara... trime kasih pada sume yg dtg lawat zuzu masa kat hospital haritu....doakan zuzu & zara sentiasa sihat & dilindungiNya..amin...
nanti ada masa zuzu update lagi kisah ni..xhbs lagi ni..zara dah bangun minta susu..trime kasih pada hubby yg sentiasa ada disisi zuzu dari saat zuzu sakit sampai zuzu kuar hospital...love you so much!

2 comments:

  1. congrats dear!!! my baby pun dr marsita yg sambut =)

    ReplyDelete
  2. tahniahh syg zuzu.. semoga zara comey mcm mommy die..

    salam ukhuwah & selamat berpantang..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails