Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, January 19, 2011

lapar + susah bernafas = xblh tido


Salam sume..thanks pada semua yg sudi jengah blog zuzu & say congrats to zuzu for first pregnancy.. terasa glamer jap (heheheh)..so far Alhamdulillah, zuzu tak mengalami morning sickness lagi setakat ni...cuma kdg2 pening dtg kejap2 kemudian ok..

harini zuzu nak share ckit2 apa yg berlaku pada diri zuzu smlm....zuzu xpasti ada x org yg alami seperti yg zuzu rasa..semalam zuzu mkn nasi awal ckit..sebenarnya tekak zuzu dah rasa loya dgn nasi..rasa kembang je tekak ni..tp disebabkan nak tenaga & tak mau letih nak xnak telan gak la nasi tu..so pukul 7ptg smlm zuzu dah mkn nasi tapi xamik byk la..sbb xlalu..kemudian pas solat maghrib, zuzu mkn buah anggur..tak sampai setengah jam lapar balik..zuzu trus la mengulang mkn anggur..kemudian keadaan pulih seperti biasa..lebih kurang kol 12mlm sebelum zuzu nak masuk tdo zuzu lapar lagi..mkn la buah anggur tu lagi..kemudian zuzu masuk bilik..baring2..pusing kiri pusing kanan..serba xkena..tiap2 mlm ni la yg zuzu rasa..tp semlm sgt menyukarkan zuzu..zuzu rasa susah sgt nak bernafas..pastu dgn lapar nye lagi...kemudian asyik keluar masuk toilet buang air kecil..rasa letih sgt..perut berkeroncong terasa lapar..Oh Tuhan..knapa la zuzu asyik lapar je..sampai hbs buah anggur tu zuzu mkn..sampai zuzu xtahu nk mkn apa lagi..tetiba zuzu nangis..
"ayg, kenapa ni? "
"lapar..pastu susah nak bernafas.." zuzu trus nangis teresak2 (kelakarkan)
"ok..jom kite kuar mkn..b bwk ayg gi mcD k.."
"xnak..letih..dah 2.30 pg dah"..
"ayg sabarla, ni proses baby nak besar.." (ceh, teror pulak hubby ni)

hubby terus pujuk n pujuk zuzu..kemudian zuzu dah tak blh tahan sgt lapar..zuzu tgk ada nasi tp lauk dh hbs..tp disebabkan zuzu nak tido, zuzu mkn la nasi tu dlm 2-3 suap..dgn harapan perut tak rasa lapar..kemudian masuk bilik..zuzu rasa dada zuzu ni mcm dah kena asak je susah sgt nak bernafas...sudahnye zuzu tido dlm keadaan duduk...tp zuzu rasa itu la first time zuzu rasa lapar yg melampau2 kemudian susah nak bernafas..harap2 mlm ni tak jadi mcm tu lagi..

tadi lepas hbs kerja, zuzu singgah giant beli susu Mamil Mama & Kelloggs' Special Bar..sume ni atas nasihat Kak Aida..dia pesan beli oat bar tu & simpan dlm handbag..jgn biarkan perut lapar..memang betol pun..skrg zuzu memang cepat lapar..tapi xpela..baby nak membesar kot..kena sabar je bebanyak..untuk kwn zuzu... suzaty..thanks sebab temankan zuzu pergi beli barang tadi..sebelum balik sempat gak la beli majalah Pa&Ma..balik2 je jln jem..huh..letih. ngam2 sampai umah sebelum pukul 8..penat sgt..harini nak tido awal..nak ganti balik semalam yg tak blh tdo..heheh...ok la...sape2 yg ada experience awal kehamilan tu, share dgn zuzu..bg link kat zuzu..nnti zuzu follow..sharing is caring kan??? ;)

7 comments:

  1. biasa la awl2 kehamilan ni mmg byk la benda2, perasaan yg x pernah dialami akan berlaku..tp bab kena kuar masuk tandas tu mmg selalu la buat saya menangis malam2 dlm tandas malam2.tp akhir2 ni dh kurang skit.itupu lepas dh masuk 4 bln stgh.lama tu menderita..huhuk..tp sy x prnh rasa lapar.cuma lepas doc bg vit C, jd kuat makan..masa ni kena jaga2 , kalau x berat akan naik dgn jayanya..nnt dh masuk 7 mgu mula plak rasa x sdp perut..proses pembentukan baby kot.tp x semua org sama.enjoy the moments!! +)

    ReplyDelete
  2. Thx jannah coz sudi share info. Agaknye setiap org lain2 ragam kan? Memang kdg2 rasa nk nangis sbb letih kuar masuk toilet..tp pasal yg kuat mkn tu memang zuzu sndri buntu nk mkn apa..ada jugak kwn2 yg bgtau ada setengah kuat mkn masa awal kehamilan n krg selera masa trimester akhir..dan ada yg berselera masa trimester akhir dan kurang selera masa awal kehamilan..apa2 pun pengalaman hamil ni hnye kite2 yg hamil je dpt rasakan :)

    ReplyDelete
  3. kak suzie aritu awal2 sampai turun berat badan sbb tak lalu nak mkn...mlm2 mkn roti bakar,sabar ya insyaAllah akan berlalu...tu tanda2 morning sickness juga
    mungkin yg zuzu alami tu pedih ulu hati (heartburn)

    ReplyDelete
  4. salam...tahniah tau.due kita dekat dekat je yang.hehehe.saya pun sama.letih gile giler.kadang2 rasa cam nak give up.huhu.tp nie lah pengorbanan seorang ibu dan isteri kan?btw,selamat berkenalan

    ReplyDelete
  5. Thx kak suzie..alhamdulillah lepas zuzu amalkan minum susu mamil mama, mlm2 zuzu dah xrasa lapar lagi. Tp letih tetap rasa letih :(

    ReplyDelete
  6. Hi shalinz..slmt berkenalan. Wah, due date dekat2 ye. Memang rasa letih sgt. Tp ini la pengalaman yg xmungkin kite lupakan sampai bila2kan? Hope kite blh share pengalaman & info ;)

    ReplyDelete
  7. kalau tgh lapa, elak mamam buah .. sbb buah ada asid .. nnt lebih cepat proses penhadaman dlm perut berlaku .. so, kte akan rse lebih lapa dgn cepat .. ;)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails