Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, June 1, 2011

Baby & Blackberry



salam sume...Alhamdulillah lagi 2 hari kandungan zuzu akan memasuki usia 6 bulan..pejam celik pejam celik, lagi 16 weeks je zuzu dan hubby akan bertemu dgn cinta hati kami. InsyaAllah semoga dipermudahkan....aminn.. time mengandung ni baru kita tahu betapa besarnya pengorbanan ibu kita sewaktu mengandungkan diri kita dulu...terima kasih mak!
Baby zuzu aktif juga...time tgh tulis entry ni bergerak2 dia dlm perut mommy dia nih..mcm tau2 je mommy tgh tulis pasal dia...so far zuzu perasan masa kandungan 5 bulan zuzu selalu kena sembelit, sakit tau nak membuang..kadang2 ok..kadang2 dtg balik sembelit tu..bila sakit tu, zuzu sms la dgn doktor zuzu..doktor pun bgtau minum air byk2 n bykkan amik dry fruit..selain tu zuzu perasan kaki bengkak..tnye kat mak zuzu, mak ckp zuzu byk berdiri atau berjalan..kebetulan time tu zuzu ke melaka htr adik zuzu balik uitm..rasa mcm kelakar plak tgk kaki..time tu rasa letih la sesangat..hubby plak tak ikut sbb pergi ke perak htr one of his best friend bertunang.. so zuzu mengadu kat hubby guna sms je bgtau kaki bengkak...dalam kereta plak on the way nak balik umah, xsenang duduk zuzu...serba tak kena..skrg memang xblh duduk lama2 dlm kete..sebelum gerak tu, sempat zuzu beli bantal kecik utk zuzu pkai dalam kete.. sekarang tiap mlm sblm tido hubby selalu tlg picitkan kaki zuzu yg bengkak ni...tp minyak angin xde, so guna losyen johnson baby aje..pas picit tu, hubby pakaikan stokin n letak bantal kat bwh kaki zuzu bg tinggi ckit...ingatkan sehari je hubby buat mcm tu, rupanya setiap mlm dia buat mcm tu untuk isteri dia tercinta ni...terharu sgt..! satu incident yg zuzu xblh lupa, ada satu hari zuzu bgn tgh mlm nak gi toilet, ntah mcm mana bila nak kuar dari toilet zuzu terjelepok jatuh dpn pintu toilet, hubby yg tgh2 lena tido dgr zuzu jerit cpt2 bgn pegi kat zuzu..beristighfar dia time tu.cpt2 dia angkat zuzu...zuzu plak tetiba je nangis sbb sakit punggung time tu..alhamdulillah takde pape berlaku kat kandungan zuzu..syukur sgt2.. time tu la zuzu tgk hubby btol2 isau kat zuzu n baby..

Persiapan baby, zuzu xbli byk.. zuzu beli time jualan pureen haritu.. tu pun bli ckit2.. MIL zuzu dah pesan awal2, katanya barang baby tak pyh bli, nanti dia belikan..thx mama. maybe excited nak sambut cucu sulung.. tapi zuzu excited jugak nak bli lbh2 lagi dah tau gender baby..cuma tahan je la..kdg2 terbeli gak..hehe..

ckp pasal gender baby, first time hubby tgk doktor scan perut zuzu n tgk baby dah besar.. dulu awal2 masa scan xnmpak apa..pastu ada 2 kali check up hubby xdpt teman coz keje..so masa last check up haritu, hubby punye la excited, siap tnye kat doc.."itu baby saya ke doc?" pastu hubby tanye lagi "itu ye rupa baby saya? nanti kuar sama ke..?" pastu doc jwb "ye la ni la baby awk..ni kepala dia ni kaki dia, ni tgn dia..ni anu dia..nanti dah 8 bulan lagi excited tgk"... time scan tu posisi baby kepala n kaki bertemu..wah anak mommy ni nak buat gimnastik eh..? so next check up zuzu 11 june ni..hopefully semuanya ok..aminn.

untuk pengetahuan semua, thn ni dlm family zuzu, mak & ayah zuzu akan dapat 2 cucu sekali.. kaklong zuzu pun mengandung..dia bersalin sebulan selepas zuzu bersalin...meriahlah family kami nanti..sebelah hubby pun ramai yg mengandung..kira belah family hubby ni zuzu byk geng.. yg pasti lepas zuzu bersalin, berderet lagi yang akan bersalin.. semua sepupu hubby..antaranya kak ain, kak ecah, jue, shakirah & radziah...yg akan bersalin sblm zuzu ni, kak rozie..bertambah2 la bilangan ahli keluarga besar family side hubby..

30 mei lepas zuzu baru cecah 26 tahun ;) happy birthday to me! first year celebrate birthday as a wife..thn ni jugak hubby buat surprise.. nak dijadikan crite, zuzu memang dh lama teringin sgt nak pakai blackberry, 2-3 minggu before birthday, zuzu mintak izin kat hubby n ckp zuzu nak beli blackberry..pastu hubby "ckp jgn nak membazir, iphone ayg kan elok lagi"..huhu..sedih sgt..hari2 pujuk hubby nak beli blackberry, bkn mintak dia belikan tp zuzu nak beli sendiri..dia tetap berkeras xbagi..everyday zuzu chatting dgn one BFF zuzu iaitu kak aida tnye mcm2 pasal blackberry ni..tp lama2 frust gak sbb hubby xkasi beli...mlm birthday zuzu tu, hubby bisik kat zuzu dia kata "thn ni tak pyh hadiah la ye..dah ada hadiah besar dalam perut tu.." (sambil pegang perut zuzu)...sedih je zuzu rasa..pastu hubby pujuk lagi "ok la..mcm ni, esok sebelum celebrate birthday, b bwk ayg gi digital mall b belikan ayg laptop..jgn sebut2 pasal blackberry lagi k..guna iphone dah ckup..xpyh nak pakai sampai 2 hp.." zuzu pun akur je la walaupun dlm hati ckp, buat apa laptop..laptop pun elok lagi..sampai la tetido...
esoknya, pas hubby gi keje..zuzu rasa mls sgt..lepak2 la atas katil lagi..pastu masa zuzu turun bwh, nak buka tv, zuzu terkejut ada kotak hitam atas speaker..zuzu tenung btol2 rupanya kotak blackberry..! apa lagi trus call hubby tnye sape punye..hahah..hubbyckp "tu la birthday present utk ayg"..... thanks b..thanks sgt2...rasa mcm dlm drama plak...mlm tu hubby bwk gi dinner mkn seafood kat portklang..thank you so much my love...!



5 comments:

  1. Visit sini balik=)

    Bestnya dapat hadiah BB.. hihi.. tak lama lagi dapat BABY plak!=).

    Congratz mommy-to-be!Moga selamat semuanya!=)Amin..

    ReplyDelete
  2. hi zuzu!
    lama tak visit your blog..rupanya dah preggy eh.hehe.

    congratz dear n embrace every moment..;)

    ReplyDelete
  3. hi zuzu!1s time yun singgah..bes baca blog mommy to be,leh kite share2 experience.. =)

    snoknya dpt BB,snok kan kalau baby da start gerak,nti da 8 months die lg aktif tau,leh main tangkap2 kaki and tgn die..hehe!

    take care k!yun follow and link u! =)

    ReplyDelete
  4. kak effa~ thx visit blog zuzu ;) alhamdulillah Allah bg rezeki awal pada kami ;)

    yun~ tq yun..zuzu pun dah singgah blog yun & akan link yun ok...wah blh main tgkap kaki ye...xsabarnye nak rasa saat tu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails