Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, April 11, 2011

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/ZuzuSarrif

Perineal Massage (amalkan before bersalin)


haritu, zuzu ada baca blog seseorg..tapi zuzu dah lupa blog tu..dia bersalin normal & baby dia time kuar tu 4 kg..besar tau..tapi takde luka langsung kat permukaan faraj, malah takde buat episiotomy langsung (tak tau la betol ke tak ejaan ni)..bila zuzu baca rupanya dia amalkan perineal massage & dia beli oil tu dekat mother care kalau xsilapnya..perineal massage ni biasanya diamalkan beberapa minggu sebelum tarikh jangkaan bersalin..so tadi zuzu explore la pasal perineal massage ni, zuzu jmpa satu blog ni yg bgtau cara2 perineal massage..so zuzu copy & paste utk share dgn bakal mummy semua..

Berikut adalah salah satu cara bagaimana mengurangkan risiko luka permukaan faraj semasa bersalin anak pertama.

Kaedah yang dicadangkan ialah dengan melakukan urutan permukaan faraj sebelum bersalin @ "antenatal preneal massage"

Apakah 'perineum"?
Iaitu kawasan di antara faraj dan dubur.

Berapa kerapkah koyakan perineum itu berlaku?
Antara 40-80% dan 2/3 daripadanya memerlukan jahitan.

Bagaimana untuk mengelakkan ianya daripada berlaku?

* Lakukan "Perineal Massage"
* Menggunakan 1 atau 2 jari
* Dilakukan sendiri di rumah, 1-2 kali sehari sebelum 4-6 minggu sebelum tarikh jangka.


Bolehkah suami mendorong?
Sudah tentu!

Adakah apa-apa risiko kepada kandungan?

* Tidak ada.
* Senang dilakukan.
* Tidak menyakitkan.
* Tidak perlu bayaran.


Tatacara mengurut perineum

1. Basuh tangan anda dan pastikan kuku sentiasa pendek, tenangkan diri anda ditempat yang selesa dengan cara mencangkung.
2. Sapukan pelicin (minyak zaitun). Jangan gunakan minyak bayi, minyak galian atau petroleum jelly.
3. Letakkan 1 atau 2 jari anda lebih kurang 1 - 1.5 inci ke dalam faraj. Tekankan ke bawah iaitu ke arah dubur dan ke sisi sehingga terasa sedikit regangan.
4. Tetapkan keadaan tersebut selama 1-2 minit.
5. Urutan perlu dilakukan dalam bentuk gerakan 'U' berulangkali.
6. Urutan perineum hendaklah dilakukan perlahan-lahan selama 10 minit setiap hari (sekurang-kurangnya 4 kali seminggu). Selepas 1-2 minggu anda akan terasa lebih regangan.

hope info ni dpt bantu mummy semua...

4 bulan sudah..


Salam...memang dh lama xupdate blog ni...mood utk update takde.. ;).. alhamdulillah kandungan zuzu skrg sudah 4 bulan..tiada alahan lagi..sume ok..cuma nak mkn je..hehe..(anak mummy kuat mkn ye)..last 2 weeks zuzu gi check up kat KPJ Selangor, Dr. Marsita ckp baby & mummy ok..Alhamdulillah...Sepanjang mengandung ni zuzu byk minum air mineral..setiap kali buat urine test, doc ckp air kencing zuzu sgt bersih..& bagus amalkan byk minum air masak/mineral..haritu masa scan baby mummy malu2..tutup muka dgn sebelah tgn..pastu hisap jari..tapi nak tgk tutt..tutt dia, xnmpak sbb anak mummy kepit..syg nya daddy xdpt nak tgk masa check up haritu sbb daddy kena kerja...next check up 7 Mei ni..daddy mesti teman mummy okeh!

Oh ye..zuzu dijangka bersalin September ni iaitu ketika umat Islam meraikan Hari Raya Aidilfitri..pejam celik pejam celik, lagi 5 bulan je lagi..happy ada, excited ada, dlm masa yg sama takut pun ada juga..semoga segalanya dipermudahkan..barang2 baby, zuzu tak beli lagi, rasa mcm awal sgt nak beli..tunggu la dah masuk 5 bln baru start beli ckit2..

keadaan diri zuzu skrg seperti biasa..cuma...
  1. selera mkn tu makin bertambah..
  2. kemudian skrg memang kerap kencing..xblh tahan2 dah..
  3. kaki, tulang blkg & pinggul kekadang sakit..
  4. pastu kalau jln shopping, mesti nak kena cari tempat duduk kejap (xmcm dulu, kalau shopping tak ingat dunia!)
  5. dalam handbag mesti wajib ada air mineral & snack (sbb tu la bwk handbeg besar je skrg)
  6. xblh duduk sorg2..rasa bosan gile..
  7. pelupa..
  8. kalau drive, dah xselesa nak pakai seat belt
  9. nafsu shopping tu sgt tinggi (habis la)
rasanya tu je la yg zuzu ingat...

Doakan zuzu & baby baik2 saje ok..

Related Posts with Thumbnails