Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, January 19, 2011

lapar + susah bernafas = xblh tido


Salam sume..thanks pada semua yg sudi jengah blog zuzu & say congrats to zuzu for first pregnancy.. terasa glamer jap (heheheh)..so far Alhamdulillah, zuzu tak mengalami morning sickness lagi setakat ni...cuma kdg2 pening dtg kejap2 kemudian ok..

harini zuzu nak share ckit2 apa yg berlaku pada diri zuzu smlm....zuzu xpasti ada x org yg alami seperti yg zuzu rasa..semalam zuzu mkn nasi awal ckit..sebenarnya tekak zuzu dah rasa loya dgn nasi..rasa kembang je tekak ni..tp disebabkan nak tenaga & tak mau letih nak xnak telan gak la nasi tu..so pukul 7ptg smlm zuzu dah mkn nasi tapi xamik byk la..sbb xlalu..kemudian pas solat maghrib, zuzu mkn buah anggur..tak sampai setengah jam lapar balik..zuzu trus la mengulang mkn anggur..kemudian keadaan pulih seperti biasa..lebih kurang kol 12mlm sebelum zuzu nak masuk tdo zuzu lapar lagi..mkn la buah anggur tu lagi..kemudian zuzu masuk bilik..baring2..pusing kiri pusing kanan..serba xkena..tiap2 mlm ni la yg zuzu rasa..tp semlm sgt menyukarkan zuzu..zuzu rasa susah sgt nak bernafas..pastu dgn lapar nye lagi...kemudian asyik keluar masuk toilet buang air kecil..rasa letih sgt..perut berkeroncong terasa lapar..Oh Tuhan..knapa la zuzu asyik lapar je..sampai hbs buah anggur tu zuzu mkn..sampai zuzu xtahu nk mkn apa lagi..tetiba zuzu nangis..
"ayg, kenapa ni? "
"lapar..pastu susah nak bernafas.." zuzu trus nangis teresak2 (kelakarkan)
"ok..jom kite kuar mkn..b bwk ayg gi mcD k.."
"xnak..letih..dah 2.30 pg dah"..
"ayg sabarla, ni proses baby nak besar.." (ceh, teror pulak hubby ni)

hubby terus pujuk n pujuk zuzu..kemudian zuzu dah tak blh tahan sgt lapar..zuzu tgk ada nasi tp lauk dh hbs..tp disebabkan zuzu nak tido, zuzu mkn la nasi tu dlm 2-3 suap..dgn harapan perut tak rasa lapar..kemudian masuk bilik..zuzu rasa dada zuzu ni mcm dah kena asak je susah sgt nak bernafas...sudahnye zuzu tido dlm keadaan duduk...tp zuzu rasa itu la first time zuzu rasa lapar yg melampau2 kemudian susah nak bernafas..harap2 mlm ni tak jadi mcm tu lagi..

tadi lepas hbs kerja, zuzu singgah giant beli susu Mamil Mama & Kelloggs' Special Bar..sume ni atas nasihat Kak Aida..dia pesan beli oat bar tu & simpan dlm handbag..jgn biarkan perut lapar..memang betol pun..skrg zuzu memang cepat lapar..tapi xpela..baby nak membesar kot..kena sabar je bebanyak..untuk kwn zuzu... suzaty..thanks sebab temankan zuzu pergi beli barang tadi..sebelum balik sempat gak la beli majalah Pa&Ma..balik2 je jln jem..huh..letih. ngam2 sampai umah sebelum pukul 8..penat sgt..harini nak tido awal..nak ganti balik semalam yg tak blh tdo..heheh...ok la...sape2 yg ada experience awal kehamilan tu, share dgn zuzu..bg link kat zuzu..nnti zuzu follow..sharing is caring kan??? ;)

Monday, January 17, 2011

Pregnancy Test

Alhamdulillah..syukur sgt2. Zuzu sendiri seakan xpercaya bila zuzu prgnant..cerita dia bermula mcm ni..last month zuzu kerap demam, pening & mual2. pastu period pulak xdtg2..tak terfikir diri ni pregnant..zuzu cuma anggap maybe xsihat thats why period lewat kot..zuzu still tunggu n tunggu xdtg2 gak..pastu zuzu pun try pergi farmasi saja nak test beli pregnancy test..masa period xdtg2, zuzu ada gak tanye Kak Aida pasal problem zuzu ni. then dia suggest zuzu beli pregnancy test yg digital tu..so blh tahu usia kandungan..pastu zuzu tak terus pegi beli..zuzu masih lengah2kan..time tu zuzu sibuk uruskan hal nak pindah rumah, teringat pesan kak aida zuzu pun pk nak beli pregnancy test tu..time tu zuzu xnak hubby tau..ye la mana la tau buat nye result negative, frust plak nanti..so nak dijadikan cerita, zuzu ckp dgn hubby zuzu nak singgah giant kejap nak beli magazine..

"b, ayg nak singgah giant jap la, nak beli magazine"
"buat apa nak gi beli kat giant?..kat kedai kan ada.."..hubby jawab
"ala...kat kedai xde majalah tu..singgah la..kejap je..b xpyh turun..bkn lama pun.."


fuhh..lega. nasib baik la hubby ikut je kehendak isteri dia ni..bukan apa, time tu zuzu demam, batuk & selsema pastu pale time tu pening..mungkin isau kot nak biar isteri dia masuk giant sorg2...huhuh..zuzu pun trus ke guardian cari pregnancy test seperti yg kak aida ckp tu..so trus byr kat kaunter..RM29.90..cepat2 zuzu simpan dlm handbag, pastu gi la jap cari majalah Deko GLAM & Anjung seri..pastu trusla menuju balik ke umah fmly zuzu..

Bangun pagi je, zuzu senyap2 amik pregnancy test dlm handbag & trus masuk toilet.. zuzu pun buat la seperti yg diarahkan kat kotak tu..xsampai seminit result keluar...

Pregnant stage 1-2 (means 3-4 weeks)

Ya Allah..terkejut sgt..menangis jap la dlm toilet..tp zuzu still xpercaya lagi..pastu zuzu simpan dlm handbag..
dlm keadaan yg masih xpercaya tu, zuzu diam lagi xbgtahu kat hubby..
dalam kereta, time hubby drive zuzu keluarkan pregnancy test tu & letak depan mata hubby, dia pun terkejut..dia terus kiss isteri dia ni...pastu dia tanye :

"bila ayg buat test ni?"
"pagi tadi..."
"owhh..patutla beria nak pegi giant smlm.."

zuzu hanya senyum, dalam hati masih mcm tak percaya kesahihan pregnancy test tu..

pastu zuzu bgtau kak aida pasal result tu, kak aida ckp btol la tu zuzu pregnant..pastu gtau dekat kaklong zuzu, dia pun ckp btol la tu..tp hati ni still mcm xpcya..

lepas seminggu, zuzu beli lagi sekali pregnancy test tu. kali ni zuzu beli dua, satu yg manual satu yg digital..(still tanpa pengetahuan hubby)..sorry b..huhu..

pagi2 zuzu bangun, time tu hubby tido lagi..zuzu pun buat guna manual dulu...alangkah terkejutnya zuzu trus keluar dua line sepantas kilat..pastu buat guna digital plak..sekali lagi menangis, result keluar pregnant stage 2-3 (means 5-6 weeks)..huhu..kalini baru zuzu percaya..



kuar je toilet, zuzu trus kejut hubby n tunjuk kedua2 pregnancy test tu...zuzu ckp yg digital tu tunjuk perubahan dari stage 1-2 last week, dan this week berubah ke stage 3-4.. happy sgt2..

pastu selang seminggu, zuzu & hubby gi check up utk sahkan pregnancy kat hospital Umra shah alam.. alhamdulillah doctor ckp zuzu hamil 6 weeks 2 days time tu.. n dijangka bersalin 2 september (raya ke2)....alhamdulillah..doakan kesihatan zuzu...zuzu happy sgt..almost complete life zuzu coz ada suami & bakal timang baby sendiri this year..amin..mudah2an..semoga segalanya dipermudahkan..berita gembira ni zuzu n hubby bgtau dekat fmly masing2.. ini merupakan cucu sulung dlm family hubby & cucu ke2 dlm family zuzu...
Related Posts with Thumbnails